Доктор Девід Кадоган (Dr David Cadogan) нещодавно підбив підсумки дослідження «Вплив бетаїну на виживаність ембріонів, виводимість і продуктивність потомства птиці». Метою цього дослідження, що складається з двох частин, було вивчення застосування натурального бетаїну як кормової добавки в раціонах несучок і його вплив на батьківські стада бройлерів.

Наявність бетаїну в рослинах і тваринах робить їх більш стійкими до температур, осмолітичного й екологічного стресів, хвороб.

За комерційного вирощування птиці в інкубаторах не завжди вдається підтримувати стабільний рівень температури, внаслідок чого відбуваються температурні коливання. Це негативно впливає на виживання та розвиток ембріонів. Порушення в розвитку ембріонів призводять до значних погіршень як здоров’я, так і продуктивності бройлерів і несучок.

Переваги застосування натурального бетаїну різними групами тварин були досліджені й доведені неодноразово. Бетаїн є відмінним джерелом метильних груп, що дозволяє знизити рівень метіоніну, а також підвищити рівень карнітину та метилат ДНК, щоб максимізувати цілісність і експресію генів.

Досліди на товарній птиці

Метою експерименту, проведеного на несучках, було вивчення можливості натурального бетаїну накопичуватися в яйцях, що відкладені птицею за її комерційного вирощування.

Дослід проводили в компанії «Хай-Лайн» (Hy-line) на несучках. Протягом 6 тижнів досліджували птицю, розділену на 2 групи: контрольну (без додавання бетаїну) і дослідну (1000 мг/кг бетаїну). Загальні результати досліду продемонстрували збільшення втричі вмісту бетаїну в яйцях (P<0,001), що становило 0,91 мг/100 г     (0,46 мг/100 г у контрольній групі до 1,37 мг/100 г у дослідній групі). До того ж інші виробничі параметри несучок істотно не змінилися. Однак було зафіксовано значне збільшення ваги яєць на 2,4% у дослідній групі.

Потенційна вигода від додавання натурального бетаїну в раціон бройлерів була досліджена на птиці, де вимірювалися такі параметри, як виводимість, відсоток вибракування та вага на вилупленні.

Вплив бетаїну на батьківське стадо бройлерів

Дослідження впливу натурального бетаїну на батьківське стадо бройлерів проводили на 7000 бройлерах (крос ROSS 308), розділених на 2 групи з частковим перетином раціонів. Одна група бройлерів отримувала контрольний і дослідний раціони в різний час. Друга група отримувала як контрольний раціон, так і раціон з умістом 2000 мг/кг бетаїну. На початок досліду птиця батьківського стада бройлерів була 32-тижневого віку. Дослід тривав 24 тижні. Результати показали, що в птиці, яка споживала раціон з умістом натурального бетаїну, значно покращувалася виводимість — із 84,75% до 86,89% (р = 0,004). Проте цей раціон ніяк не впливав на вагу яєць і відсоток їх вибраковування.

Доктор Девід Кадоган прокоментував результати, підкресливши, що поліпшення виводимості яєць на 2,5% підвищує середній прибуток на 1,5 цента за яйце. Це загалом підвищує прибутковість на 11,3 млн доларів для бройлерної промисловості.

Варто підкреслити, що натуральний бетаїн поліпшує виводимість батьківського поголів’я несучок, качок й індиків. Крім того, додавання натурального бетаїну в раціон несучок поліпшує якість яєць, а це, в свою чергу, приносить тільки користь споживачам яєчної продукції.

Потенційний вплив на розвиток ембріона в яйці внаслідок застосування натурального бетаїну може бути суттєвим. Особливо це стосується зростання та поліпшення показників скелета курчат. Однак ця тема вимагає подальшого вивчення. Сьогодні фахівці рекомендують включати натуральний бетаїн у раціон батьківського поголів’я бройлерів у кількості 2 кг/т корму. Проте проводяться подальші дослідження для оцінки впливу більш низьких (і, відповідно, більш економічно вигідних) доз.

Повна версія