Бетаїн

Хімічний склад:

Бетаїн – 15%
Органічні кислоти – 2 – 3%
Амінокислоти – 1 – 2%
Фосфор – 0,3 – 0,5%
Калій – 3 – 5%
Кальцій – 1,5 – 2%
Магній – 0,1 – 0,2%

БЕТАЇН
Бетаїн, завдяки подвійній біологічній активності, є донором метильних груп і виступає осмопротектором. При вигодовуванні свиней основне застосування препарату пов’язано з його позитивним впливом на засвоєння енергії, що особливо важливо на етапі відгодівлі. Наявність бетаїну значно покращує збереження вітамінів, збільшує термін придатності комбікормів, концентратів і преміксів.

Ефективність застосування
Бетаїн дає наступні переваги використання:
 Збільшує зростання пісного м’яса і покращує його якість;
 Забезпечує кращу стабільність мікронутрієнтів: вітаміну A, групи B та інших поживних речовин в добавках;
 Оберігає кишковий епітелій поросят від стресу після відокремлення від свиноматки;
 Підвищує засвоєння енергії з раціону на відгодівлі;
 Покращує життєздатність потомства і плодючість свиноматок;
 Підвищує життєздатність, апетит і швидкість росту поросят.

Норми застосування
Рекомендовані норми введення бетаїну у корми (кг/тонну):
 Поросята після відлучення – 2;
 Свиноматки – 2;
 Свині – 2;
 Бройлери – 1;
 Кури-несучки – 0,5 – 1.

Фармакологічні властивості
Бетаїн – це кормова добавка, заміна холін хлориду і метіоніну, що використовується для збагачення й балансування раціонів сільськогосподарських тварин та птахів. Кормова добавка є потужним антистресовим препаратом, що підтримує водний баланс клітин, знижує енергетичні витрати організму на осморегуляцію. Додавання натурального бетаїну в корм птиці поліпшує виводимість батьківського
поголів’я курей, а також якість яєць.
Бетаїн — це натуральна речовина, азотиста сполука рослинного походження, що є в організмі всіх тварин і в рослинах. За хімічною структурою бетаїн являє собою триметилгліцин, похідне найпростішої амінокислоти гліцину: (СН з ) Зn + СН 2  СОО-.

Властивості бетаїну

Бетаїн активізує ліпідний обмін у печінці, нормалізує рівень тригліцеридів у крові, бере участь в обмінних процесах, сприяє виробленню енергії. На відміну від кормових ферментів, бетаїн як кормова добавка надає основну дію не на стадії травлення, а під час і після всмоктування поживних речовин у кров. Він впливає на стан кишкового епітелію та на обмін речовин. Біологічні властивості бетаїну визначаються його хімічною структурою.
По-перше: у молекулі бетаїну є активні метильні групи (СН 3 -), які необхідні для нормального обміну речовин. Приєднання метильної групи (метилювання) є обов’язковим етапом найважливіших біохімічних реакцій. Організм тварин не може синтезувати метильні групи, а отримує їх із кормів. Введення натурального метильного донора – бетаїну в корм дозволяє поліпшити обмін речовин і відмовитися від синтетичних джерел метильних груп: повністю — від холіну і частково — від метіоніну.

По-друге: оскільки молекула бетаїну є диполем (несе позитивний і негативний заряди), вона утримує молекули води. Завдяки цьому бетаїн виконує функцію осмопротектора, тобто сприяє підтримці водного балансу клітинами та тканинами організму в разі осмотичного стресу. За потрапляння в організм птиці з кормом бетаїн, як осмопротектор, сприяє регенерації кишкового епітелію, поліпшує структуру м’язової тканини, знижує енергетичні витрати на осморегуляцію.
Бетаїн — відмінний гепатопротектор. Він входить до групи ліпотропних речовин, які попереджають і зменшують жирову інфільтрацію печінки.

У кормах і преміксах він інертний по відношенню до інших компонентів.

ЦІНА
250грн/1 літр
(10$/1L)

Статті:

Бетаїн і виживаність ембріонів

Доктор Девід Кадоган (Dr David Cadogan) нещодавно підбив підсумки дослідження «Вплив бетаїну на виживаність ембріонів, виводимість і продуктивність потомства птиці». Метою цього дослідження, що складається з двох частин, було вивчення застосування натурального бетаїну як кормової добавки в раціонах несучок і його вплив на батьківські стада бройлерів. Наявність бетаїну в рослинах і тваринах робить їх більш стійкими до температур, осмолітичного й екологічного стресів, хвороб…